1. Vær varsom-plakaten er etiske regler for pressen.
De 4 hovedpunktene er:
- Pressens samfunnsrolle.
- Integritet og ansvar.
- Journalistisk atferd og forholdet til kildene.
- Publiseringsregler.
2. Hvorfor er det viktig å bruke flere kilder i en nyhetssak?Det er viktig å bruke flere kilder i en nyhetssak for å være sikker på at det kildene dine sier er riktig. Du burde ikke stole på èn kilde, for det den kilden sier kan være galt.
3. Under hvilke omstendigheter bør en journalist unngå å nevne navn på kilden (anonym kilde)?Kilden for informasjon skal som hovedregel identifiseres, med mindre det kommer i konflikt med kildevernet eller hensynet til tredjeperson. Du skal ikke oppgi navn på en kilde for opplysninger som er gitt i fortrolighet.
4. Hva menes med at journalisten eller avisen er uavhengig?
Uvisst.
5. Gå inn på nettsiden www.presse.no
Til høyre ser du tekstreklameplakaten og Redaktørplakaten.
Hva er hovedinnholdet i ”plakatene”?
Tekstreklameplakaten: Tekstreklameplakaten er et regelverk i tillegg til Vær Varsom-plakaten. Reglene om tekstreklame og sponsing gjelder som etiske retningslinjer og legges til grunn for klagebehandling i Pressens Faglige Utvalg. Alle medlemmer av Norsk Presseforbunds grunnorganisasjoner plikter å arbeide etter disse regler, uavhengig av om publisering skjer på papir, nett, TV, radio, mobil eller andre plattformer.
Redaktørplakaten:
Redaktørens plikter og rettigheter.
6. Hvordan er prosedyren hvis man ønsker å sende en klage til PFU?
- Klagefrist: Fristen for å sende inn en klage til PFU er tre måneder regnet fra publiserings- eller sendedatoen. Klagefristen kan fravikes i enkelte tilfeller dersom utvalget beslutter det.
- Formkrav: En klage skal være skriftlig.
- Klagens innhold: I klagebrevet må klageren redegjøre for det klageren oppfatter som presseetiske overtramp og/eller faktiske feil i artikkelen eller programmet, dvs. klagegrunnlaget.
- Anonym behandling: Dersom du som klager ønsker anonym behandling, kan du be om dette i klagen. Spørsmålet om anonymitet vil legges fram for utvalget.
- Vedlegg til klagen: En god kopi (helst et utklipp) av den påklagede artikkelen må vedlegges klagen. Husk å påføre dato for den påklagede artikkelen. For radio- eller TV-innslag må det oppgis sendedato og -tidspunkt.
- Henvisninger til presseetisk regelverk: Klagen må gjerne inneholde henvisninger til punkter i Vær Varsom-plakaten, Tekstreklameplakaten eller Redaktørplakaten som klageren mener er relevante, men dette er ikke noe absolutt krav.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar